Bospaddenstoelen

Elke week selecteren we zelf bij onze leverancier de beste bospaddenstoelen. Zo onderscheiden we ons van tal van andere winkels. Kom naar Het Seizoen en ontdek enorm veel verschillende soorten bospaddenstoelen, smaken, geuren en kleuren. Hieronder vind je ons volledige assortiment.

Verschillende soorten bospaddenstoelen

We kennen allemaal de witte champignons en de bruine kastanje champignons, maar er zijn echt nog ontzettend veel andere wilde en gecultiveerde paddenstoelen in de omloop. Er is enkel enorm veel expertise, ervaring en passie voor nodig om dit vak onder de knie te krijgen. Want achter de schermen gaat er enorm veel werk schuil om die heerlijke bospaddenstoelen op ons bord te krijgen. Hieronder bespreken we twee soorten champignons: de wilde en de gecultiveerde.

Een bospaddestoel is het vruchtlichaam van een schimmel. De schimmel kan je vergelijken met een wortelstelsel. Ze nemen voedingstoffen op uit de omgeving om te kunnen groeien. Soms zijn de natuurlijke leefomgevingen na te bootsen en daarom kunnen sommige champignons of bospaddenstoelen gecultiveerd worden.

1. Wilde bospaddenstoelen

Wilde bospaddenstoelen komen, zoals de naam al doet vermoeden, enkel in het wild voor. Ze zijn zelf niet te kweken omdat ze natuurlijke voedingsstoffen nodig hebben en enkel groeien in bepaalde regio’s. Het nabootsen van deze natuurlijke leefomgeving is haast onmogelijk en daarom zijn wilde bospaddenstoelen niet te cultiveren. 

wilde bospaddestoel tussen het mos
Een wilde bospaddestoel

Plukken van wilde bospaddenstoelen

Een gerechtje met wilde bospaddenstoelen is altijd enorm lekker. En daarbovenop is het bereiden van bospaddenstoelen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Ze hebben zo veel smaak dat je er enkel een beetje peper (en eventueel wat zout) op hoeft te doen. Maar ze komen niet zomaar op ons bord terecht. Daar gaat enorm veel werk achter schuil. 

Onze leverancier van verse en wilde bospaddenstoelen vertelde ons hoe de bospaddenstoelen daar terecht kwamen. Ze zijn namelijk allemaal met de hand geplukt. 

Je hebt enorm veel kennis en ervaring nodig om bospaddenstoelen in het wild te plukken. Sommige zijn giftig, sommige eetbaar. Zomaar eropuit gaan en lukraak wat paddenstoelen plukken is dus geen goed idee. Ze groeien ook enkel in een bepaalde periode, onder bepaalde omstandigheden en in specifieke bossen. Je moet weten of je naar dode, levende of rottende bomen op zoek moet gaan en waar op de boom de eetbare paddenstoelen groeien. Echt een hele karwei. 

De meeste bospaddenstoelen worden in de Balkan en Scandinavië geplukt, maar met wat geluk en kennis van zaken worden er soms ook hele mooie exemplaren in onze bossen gevonden. De Balkan is de hotspot van wilde bospaddenstoelen, dus meestal worden ze daar in grote hoeveelheden geplukt en dan naar ons getransporteerd. Om 300 kg verse wilde bospaddenstoelen te plukken heb je zo’n duizend plukkers nodig. 

Je betaalt soms wat meer voor wilde bospaddenstoelen maar als je weet hoeveel tijd, geld en werk erin wordt gestoken besef je waarschijnlijk wel waarom ze iets duurder zijn. Daarbovenop is de smaak heerlijk en krijg je waar voor je geld! 

Wilde bospaddenstoelen assortiment van Het Seizoen

wilde bospaddestoel genaamd gele chantarel
Gele chantarel

Verfijnde pepersmaak

Fruitig aroma

Heerlijk bij salades of schelpdieren

Eekhoorntjesbrood

Verfijnde nootachtige smaak

Textuur van Sint-jacobsvrucht

Delicatesse & crème de la crème

Pied de mouton

Krokant en peperig

Romig

tip: even blancheren in wijn

wilde bospaddestoel genaamd zwarte trompet
Zwarte trompet

Peperige smaak

Geurig vruchtvlees

Fijne smaak

2. Gecultiveerde bospaddenstoelen

Sommige champignons zijn wel zelf te kweken. Jammer genoeg zijn champignonkwekers een uitstervend ras. Het is zeer arbeidsintensief werk en er is enorm veel kennis voor nodig om de champignons optimaal te kweken. Tof weetje: Onze leverancier is de jongste champignonkweker van heel Nederland.

Gekweekte paddenstoelen assortiment van Het Seizoen

Portobello

Reuze kastanjechampignon

Vleesachtig

Neutrale smaak

Lekkere vleesvervanger

shii-take bospaddestoel
Shiitake

Nootachtige en kruidige smaak

Vleesige bospaddestoel

Boterig na bakken

kastanje champignon
Kastanje champignon

Lichte, nootachtige smaak

Pittiger dan witte champignon

Stevig vruchtvlees

witte champignon
Witte champignon

Bekendste en meestgebruikte champignon

Neutrale smaak 

Neutraal aroma 

gele oesterzwam bospaddenstoel
Gele oesterzwam

sappig vruchtvlees

Zoete smaak

Na bereiding nootachtige smaak

Aziatische en exotische bospaddenstoelen

Er zijn ook veel exotische bospaddenstoelen in de omloop met erg uiteenlopende smaken. Af en toe zal Het Seizoen hier ook wat exemplaren van in huis hebben. Dat hangt vooral af van de kwaliteit en de smaak van de dag. Eryngii is de bekendste Aziatische bospaddestoel en die kan je bijna altijd bij ons terugvinden. Welke andere exotische bospaddenstoelen we nog in ons assortiment hebben hangt dus vooral van de prijs en smaak af. Daarom hieronder geen uitgebreide opsomming van al de verschillende soorten. Daarvoor ga je gewoon eens moeten binnenspringen en je laten verrassen door het assortiment van de dag. 

Eryngii bospaddestoel
Eryngii

Nootachtige smaak

Licht pittig

Tip: in zijn geheel bereiden

Bospaddenstoelen- en wild seizoen

‘Het Seizoen’ zet erg hard in op bospaddenstoelen en wild. Het is een overheerlijk en gezellig seizoen. We proberen elke dag de beste bospaddenstoelen in huis te hebben. Zo blijven we jullie verrassen. Spring eens binnen in een van onze winkels om ons assortiment te ontdekken. Daar vind je ook tips over de smaak, bereidingen en receptjes voor de bospaddenstoelen.

Bekijk daarom zeker onze seizoensrecepten pagina eens om de beste receptjes te ontdekken!  

Smakelijk!

Volg ons op sociale media!